PHP

by

PHP, rekursiv akronym för PHP: Hypertext Preprocessor, är ett populärt skriptspråk som främst körs på webbservrar för att driva internetsajter med dynamiskt innehåll (det vill säga innehåll som genereras från till exempel databas eller besökarens formulärdata). Det finns dock också en CLI-applikation för PHP som gör att skript kan köras direkt, utan webbserver.

Skriptspråket är populärt och jämförs ofta med Active Server Pages (ASP) från Microsoft, eller Java Server Pages (JSP) från Sun Microsystems.

År 1994 skrev Rasmus Lerdorf en samling Perl-skript som han kallade PHP/FI (Personal Home Page / Forms Interpreter). Så småningom gjorde han om det med hjälp av programspråket C.

Andi Gutmans och Zeev Suraski hittade under sina universitetsstudier verktyget PHP/FI och skrev om det helt. År 1998 hade de lanserat den färdiga versionen av PHP 3.0.

Version 4 släpptes i maj 2000, med stöd för objektorienterad programmering. Den 13 juli 2007 meddelades att utvecklingen av PHP 4 skulle upphöra den 31 december 2007, men att man kommer släppa säkerhetsuppdateringar för PHP 4 fram till och med den 8 augusti 2008. Den 7 augusti 2008 släpptes version 4.4.9, som därmed blev den sista versionen av PHP 4.

Version 5 släpptes den 13 juli 2004, med förbättrat stöd för objektorientering.

Version 6 var tänkt att bidra med ett inbyggt stöd för Unicode tillsammans med andra förbättringar under utveckling, steget till version 6 valdes på grund av de stora förändringarna som behövde göras och arbetet påbörjades 2005. De stora förändringarna ledde dock till problem prestandamässigt men även till att hitta tillräckligt med programmerare som kunde införa förändringarna vilket försenade projektet [1], detta medförde istället 2009 att version 5.3 släpptes med flera av icke-Unicodefunktionerna från PHP 6. I mars 2010 lades projektet ner och de kvarvarande förbättringarna släpptes som version 5.4. [2]

Version 7 är under utveckling och trots att version 6 aldrig släpptes valde man att hoppa över den för att inte blanda ihop de två versionerna.[3] Den 12 juni 2015 släpptes version 7.0.0 Alpha 1 med stöd för bland annat retur- och skalärtyper i funktionsdeklarationer och anonyma klasser. [4] Den första stabila versionen av PHP 7 släpptes den 3 december 2015.[5]

Källa wikipedia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


PageLines