Python

by

Python är ett programmeringsspråk som utformades i slutet av 1980-talet av Guido van Rossum. Python har utvecklats till ett kraftfullt och samtidigt smidigt språk med stöd för flera olika programmeringsparadigmer, bland annat objektorienterad och funktionell programmering. Till språket hör ett rikt standardbibliotek.

Version 3[1] av Python publicerades den 3 december 2008. Skillnaderna mellan version 2.6 och 3.0 är relativt stora. Den mest uppenbara ändringen är att print-satsen ersatts av en print-funktion[2].

Något som särskilt utmärker Python är dess “eleganta” och rena programkod[3]. Rader behöver inte avslutas med semikolon, något som annars är vanligt i andra programspråk. Klamrar (‘{‘, ‘}’) behövs inte heller för att dela in koden i block, eftersom indragningar avgör var ett kod-block börjar och slutar. Detta ökar läsbarheten av koden, enligt Pythons egen hemsida[4].

Objektorienteringen i Python går längre än den man finner i exempelvis C++, eftersom språkets alla datatyper är baserade på objekt och klasser. Du kan exempelvis skriva:

Källa wikipedia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


PageLines